kata nama vs jenis kata

Morfologi

Tajuk : Golongan kata (Kata Nama) vs Jenis kata

Kata Nama ialah menamakan sesuatu yang berbentuk konkrit(seperti kayu, meja, kerusi) atau abstrak(perasaan, angin). Boleh hadir dalam pelbagai jenis kata dasar, terbitan, ganda dan akronim.

Huraian :

Kata dasar tiada imbuhan yang menjadi akar kepada kata terbitan dan mungkin ada imbuhan. Kata akar tidak akan ada imbuhan.  Contohnya yang menjadi kata nama ialah pelajar(kata dasar).

Kata terbitan : Kata yang terbit daripada kata dasar. Yang mana mesti menerima imbuhan. Imbuhan seperti berikut akan menyebabkan kata terbitan tersebut termasuk dalam golongan kata nama.  –wan/wati..(angkasawan, olahragawati), -man(seniman), ke..an( kegemaran) boleh juga menjadi kata adjektif(kecinaan), ..at/in(hadirin, hadirat), pro-(prokerajaan), sub-(subtajuk), tele-(telefon), tata(tatasusila), pra-(prasekolah), maha(mahaguru), juru(jurujual) dieja rapat, ..el.., …em.., ..er.., (pelajar, gerigi, telunjuk),..an(lautan)

Kata majmuk : dua atau lebih kata yang membawa satu makna.  Contohnya kereta api (perkataan selepas ‘kereta’ mestilah dieja jauh seperti kereta kuda, kereta lembu), penyalahgunaan(kata majmuk yang diterbitkan apabila menerima imbuhan yang menjadikannya kata nama.

Kata ganda : kata – kata yang digandakan secara berentak atau keseluruhan ditandai sempang. Kata ganda boleh tergolong dalam kata nama. Seperti berikut : ganda seluruh( kura-kura), ganda separa(bebola,gegendang), ganda bersajak(lauk-pauk, kuih-muih), ganda berimbuhan(puji-pujian, main-mainan)

Akronim : cantuman dua atau lebih kata berdasarkan suku kata atau huruf awal yang terbentuk bunyi. Antara yang termasuk golongan kata nama (pawagam daripada panggung wayang) , cerpen (cerita pendek).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: